späť na články

Odomknite silu sociálnych sietí pre svoj e-shop

Andrej Košťál
Chief Operating Officer
Odomknite silu sociálnych sietí pre svoj e-shop

Rýchle zhrnutie: Nakupovanie prostredníctvom sociálnych sietí sa stáva čoraz populárnejšie a spoločnosti môžu využiť platformy ako Facebook, Instagram a TikTok na propagáciu svojich produktov a služieb relevantným používateľom. Social commerce tiež ponúka spoločnostiam cenné údaje o preferenciách zákazníkov a umožňuje jednoduchšie nakupovanie prostredníctvom označenia produktov v príspevkoch alebo videách a priameho nákupu na týchto platformách. Hoci Social commerce prináša aj výzvy ako je udržiavanie konzistentnej prítomnosti na sociálnych sieťach a ochrana údajov zákazníkov, výhody zapojenia sa do sociálneho obchodu prevyšujú tieto obavy a spoločnosti by mali zvážiť túto možnosť ako spôsob ako zvýšiť predaj a rozšíriť svoje pôsobenie na trhu.


Čo je Social commerce?

Social commerce je spôsob nakupovania a predaja produktov alebo služieb prostredníctvom sociálnych sietí. Ide o spôsob, ako môžu zákazníci nájsť a kúpiť produkty alebo služby cez svoje obľúbené sociálne médiá, ako napríklad Facebook, Instagram alebo TikTok. Social commerce umožňuje spoločnostiam propagovať svoje produkty relevantným používateľom na týchto platformách a uľahčuje proces nakupovania tým, že ponúka možnosti označenia produktov v príspevkoch alebo videách a priameho nákupu prostredníctvom týchto platform.

Social commerce

Prečo by to e-shopy mali riešiť?

Social commerce môže byť pre e-shopy skvelým spôsobom, ako využiť veľké množstvo aktívnych používateľov sociálnych sietí na to, aby sa dozvedeli o ich produktoch a službách. Platformy ako Facebook, Instagram a TikTok umožňujú spoločnostiam zverejňovať príspevky a reklamy, ktoré sú viditeľné pre zainteresované používateľské skupiny. Okrem toho môže social commerce poskytnúť spoločnostiam cenné informácie o tom, ako sa ich zákazníci správajú a aké produkty a služby sú pre nich atraktívne, čo im pomôže vylepšiť ich zákaznícku skúsenosť a zvýšiť predaj.

Riziká a výhody

Social commerce môže priniesť aj niektoré výzvy a riziká, ako napríklad dôsledné udržiavanie prítomnosti na sociálnych sieťach, rýchle reagovanie na negatívne recenzie a spätnú väzbu od zákazníkov a dôsledné chránenie údajov a súkromia zákazníkov.


Napriek týmto výzvam sa social commerce stále rozvíja a mení spôsob, akým e-shopy a spotrebitelia navzájom komunikujú a vzájomne spolupracujú online. Existuje mnoho rôznych platform sociálnych médií, ktoré sa používajú na social commerce, závisiacich od konkrétneho regiónu, trhu a typu produktov alebo služieb, ktoré sa predávajú. Medzi najpopulárnejšie patria Facebook, Instagram, TikTok a Pinterest.

Najpopulárnejšie social commerce platformy

Nie všetky ecommerce funkcie môžu byť dostupné na Slovensku alebo Česku.

Facebook

Facebook je jednou z najpopulárnejších sociálnych sietí na svete s viac ako 2,7 miliardami aktívnych používateľov mesačne. Ponúka celý rad funkcií a nástrojov, ktoré možno použiť na sociálne nakupovanie, ako je Facebook Marketplace, Facebook Shops a Facebook Ads

Social commerce – Facebook

Instagram

Instagram je populárna platforma na zdieľanie fotografií a videí s viac ako 1 miliardou aktívnych používateľov mesačne. Ponúka funkcie ako Instagram Shopping, ktorý umožňuje označovať produkty v príspevkoch a príbehoch, a Instagram Checkout, ktorý používateľom umožňuje nakupovať priamo na platforme.

Social commerce – Instagram

Pinterest

Pinterest je platforma na vizuálne objavovanie a zdieľanie s viac ako 400 miliónmi aktívnych používateľov mesačne. Ponúka funkcie ako Pinterest Shop, ktorý firmám umožňuje vytvárať virtuálne výklady, a Pinterest Ads, ktorý firmám umožňuje propagovať svoje produkty relevantným používateľom.

Social commerce – Pinterest

TikTok

TikTok je platforma na zdieľanie krátkeho videa s viac ako 500 miliónmi aktívnych používateľov mesačne. Ponúka funkcie ako TikTok Shopping, ktoré firmám umožňujú označovať produkty vo svojich videách, a TikTok Ads, ktoré firmám umožňujú propagovať svoje produkty relevantným používateľom.

Social commerce – TikTok

WeChat

WeChat je populárna platforma na odosielanie správ a sociálnych médií v Číne s viac ako 1,2 miliardami aktívnych používateľov mesačne.

Okrem funkcií pre odosielanie správ a sociálne médiá, WeChat tiež poskytuje funkcie pre obchodné a platobné služby, ako napríklad WeChat Pay, ktorý umožňuje používateľom platiť za produkty a služby prostredníctvom svojho účtu WeChat. WeChat tiež ponúka funkcie pre spoločnosti, ako je WeChat Mini Programs, ktoré umožňuje spoločnostiam vytvárať malé aplikácie pre používateľov WeChat, a WeChat Official Accounts, ktoré umožňuje spoločnostiam zdieľať obsah a komunikovať so svojimi zákazníkmi prostredníctvom svojho účtu WeChat.

Social commerce – WeChat

Ako začať so social commerce?

Ak ste spoločnosť a chcete začať s používaním sociálneho obchodu, tu sú niektoré kroky, ktoré môžete urobiť:

  1. Vyberte si vhodnú platformu. Zvážte cieľovú skupinu a produkty alebo služby, ktoré chcete predávať, a vyberte platformu, ktorá je pre tieto ciele najvhodnejšia.
  2. Vytvorte si účet na tejto platforme a začnite zdieľať príspevky a obsah, ktoré prezentujú vaše produkty a služby. Zapájajte sa do komunikácie s používateľmi prostredníctvom komentárov a odpovedí.
  3. Využívajte nástroje pre social commerce, ako sú možnosti označenia produktov v príspevkoch alebo videách a možnosť priameho nákupu prostredníctvom platformy.
  4. Vytvárajte sa reklamné kampane na tejto platforme, aby ste sa dostali pred relevantné publikum.
  5. Pravidelne monitorujte svoje účty a reagujte na spätnú väzbu od používateľov a zákazníkov, aby ste si udržali dobré meno na sociálnych sieťach.

Príklady úspešného social commerce:

  1. Fashion Nova: Táto módna spoločnosť používa Instagram ako hlavnú platformu pre svoj social commerce a využíva príspevky s influencermi, aby prezentovala svoje produkty. Vďaka úspešnému používaniu Instagramu sa spoločnosť dostala na vrchol zoznamu najrýchlejšie rastúcich módnych značiek v Spojených štátoch.
  2. Gymshark: Táto spoločnosť používa sociálne médiá, ako je Instagram a TikTok, na prezentáciu svojich výrobkov a vytváranie komunity okolo svojej značky. Vďaka úspešnému používaniu týchto platform sa Gymshark dostal na prvé miesto medzi najrýchlejšie rastúcimi fitness značkami na svete.
  3. Dollar Shave Club: Táto spoločnosť používa sociálne médiá, ako je Facebook a Instagram, na prezentáciu svojich produktov a zapájanie sa s používateľmi prostredníctvom komentárov a odpovedí. Dollar Shave Club sa stal úspešným vďaka svojmu vtipnému a zapamätateľnému obsahu na sociálnych sieťach, ktorý zvyšoval povedomie o značke a zvyšoval predaj.

Prečo by ste mali zvážiť zapojenie sa do social commerce?

Social commerce je pre spoločnosti jednou z mnohých možností, ako zvýšiť svoj predaj a rozšíriť svoje pôsobenie na trhu. Platformy sociálnych médií poskytujú spoločnostiam prístup k obrovskému publiku a umožňujú im vytvárať zapájajúci obsah a interakciu s používateľmi. Social commerce tiež poskytuje spoločnostiam cenné údaje o preferenciách a správaní zákazníkov, ktoré môžu použiť na zlepšenie zákazníckej skúsenosti a zvýšenie predaja. Aj keď social commerce prináša určité výzvy a riziká, ako je potreba udržiavať konzistentnú prítomnosť na sociálnych sieťach a chrániť údaje a súkromie zákazníkov, výhody prevyšujú tieto obavy. Spoločnosti by mali zvážiť zapojenie sa do sociálneho obchodu ako spôsob, ako zvýšiť svoj predaj a rozšíriť svoje pôsobenie na trhu.

    Andrej Košťál
    Chief Operating Officer

    COO Bluewebu, je odborník s bohatými skúsenosťami v analytike, UX, CRO, kódovaní a projektovom manažmente. Svoje znalosti využíva pri vedení tímov a realizácii inovatívnych riešení. Aktívne…


    Páčil sa vám článok?
    Zdieľajte.

    Zaujala vás naša práca
    a máte záujem o kvalitný e-shop?

    Začnime spolu
    nový projekt

    Napíšte nám
    Blueweb

    Navrhujeme, vyvíjame a
    optimalizujeme e-shopy na mieru.