späť na články

Aká bola Nette akadémia pre backend vývojárov v Bluewebe?

Aká bola Nette akadémia pre backend vývojárov v Bluewebe?

Rýchle zhrnutie: Naši klienti rastú a s nimi musíme aj my. Čas hrá proti nám a my sme motivovaní ho nájsť a správne využiť. Jednou z ciest pre nájdenie času je získať nových kolegov, rozšíriť tím a zefektíviť ho. Aj kvôli novým kolegom sme tento rok zorganizovali prvýkrát Blueweb backend akadémiu, kde sme niekoľkých ľudí za dva týždne naučili vyvíjať pohonné jednotky e-shopov a kopec ďalších cenných informácií, ktoré využijú v hocijakej IT firme. Ako to celé dopadlo, sa dočítate v článku.


Prečo sme sa rozhodli zorganizovať akadémiu pre backend vývojárov?

Ako asi každá IT firma sa aj my venujeme vzdelávaniu. Primárne vzdelávame samých seba v rámci firmy. Skúsenejší kolegovia odovzdávajú informácie a skúsenosti tým menej skúseným, ako to robili už naši dedovia. Samozrejme, ak sa niekto z nás naučí napríklad novú technológiu, ktorá má zmysel pre povahu našej práce, tak sa nám rovnako snaží potrebné know-how odovzdať. Vždy čo najjednoduchšie, aby sa aj zložitejšie informácie na pochopenie zapísali do našich mozgových závitov čo najrýchlejšie. Čím máme viac vedomostí, tým šikovnejšie pracujeme. Áno, čas hrá proti nám. Človek sa síce dokáže naučiť čokoľvek – aj po čínsky – ale potrebuje na to čas.

V Bluewebe dobre vieme, že s časom musíme kalkulovať obozretne a predvídavo, no nie vždy sa to dá. Prirodzený rast našich klientov spôsobuje väčší dopyt po našich službách, a tým aj vyťaženosť nášho času. Preto potrebujeme niekde ďalší čas „nájsť“. Tým hľadaním myslím, okrem iného, aj nových kolegov, ktorí nám svojou prácou prichádzajú akoby darovať čas. A práve noví kolegovia – backend vývojári – sú v tomto hľadaní času neoceniteľní.

Na to, aby sa k nám noví kolegovia mohli jednoduchšie pridať, sme tento rok zorganizovali prvýkrát Blueweb backend akadémiu, kde sme hŕstke chalanov vysvetlili princípy našich e-shopov a proces backend vývoja. Cieľom bolo získať do tímu nové posily a Akadémia sa stala na tento účel skvelým prostriedkom. Koľko vlastne stála účasť na tejto Akadémii? Nič. Chalani dostali kopec cenných informácií od nás zadarmo ako štartovné na ich vlastnej kariérnej ceste (aj keby ďalej nepracovali s nami). Rozumieme, že vzdelávať ľudí je potrebné a prínosné. Zároveň si vážime svoj čas, preto sme sa rozhodli vzdelávať viacerých ľudí naraz.

Ako to prebiehalo?

Do našej Akadémie sa prihlásilo 6 ľudí rôzneho veku a s rôznymi skúsenosťami (najstarší účastník mal 51 rokov, najmladší len 17). Ich predprípravou pred samotnou Akadémiou bolo absolvovanie online kurzu ku PHP frameworku Nette, s ktorým dennodenne pracujeme a na ktorom bežia všetky naše aplikácie. Tento online kurz mal naštartovať alebo potvrdiť základné vedomosti účastníkov a zároveň všetkých dostať na rovnakú úroveň (v jednoduchosti povedané, aby sme všetci vedeli, o čom sa bavíme). Následne nám už nič nebránilo skočiť do Akadémie naplno.

Akadémia trvala 2 týždne a stretnutia sa odohrávali raz do dňa po 3 hodiny. Ako lektor, ktorý okrem tejto Akadémie už viedol kurzy aj v Learn2code, som si vopred pripravil detailnú agendu – čo všetko by sme mali postupne prebrať a aké dôležité informácie by som mal účastníkom odovzdať.

Samozrejme sme podľa tejto agendy nepostupovali.

Aby mala Akadémia čo najväčší zmysel, rozhodol som sa ísť podľa toho, čo bolo potrebné vysvetliť v danom okamihu, agilne, o čo bol záujem dozvedieť sa a svojej predpripravenej agendy som sa držal skôr len rámcovo. Postupne sme však prešli všetky dôležité témy a chalani mali možnosť si svoje nové vedomosti vyskúšať aj sami v rámci „domácich úloh“, ktoré mohli zapracovať priamo do svojho vlastného testovacieho e-shopu. Áno, na prvom stretnutí po úvodnom vzájomnom predstavení sa a organizačných informáciách si už chalani mohli stiahnúť a rozbehať na svojich lokálnych strojoch vlastný malý e-shop.

Počas rozbiehania testovacích e-shopov nám vzniklo niekoľko problémov. My vo firme pre vývoj používame jednak MacBook-y a zároveň nástroj Docker, ktorým si dokážeme simulovať reálny fyzický server, na ktorom e-shop beží. Keďže sa nám nepodarilo pripraviť pre chalanov vhodnú konfiguráciu pre ich Windows počítače, museli sme trocha zaimprovizovať. Rozbehanie sa samozrejme podarilo a chalanom nič nebránilo písať kód.

Myslíme si, že ruka v ruke so základnými informáciami sa človek naučí najviac práve na reálnych úlohách. Chalani si preto skúsili na vlastnej koži, aké to je naprogramovať samostatnú funkčnú časť e-shopu, ako s novými dátami pracovať v administrácii a databáze pri ich zobrazovaní zákazníkom e-shopu, ale aj to, ako je možné integrovať platobnú bránu do e-shopu. Teória bola síce vysvetľovaná na našom e-shopovom riešení Venalio, no vždy keď sa dalo, boli prezentované aj paralely a prepojenia na čistý Nette framework.

Čo bolo v „balení“?

Chalani získali teoretické a praktické skúsenosti ako naprogramovať vlastný e-shop. Okrem iného sme venovali jedno stretnutie aj práci s verzovacím nástrojom Git, s ktorým chalani mali rôzne skúsenosti. A keďže je v dnešnej dobe Git taký „zlatý štandard“ v IT firmách, prišlo mi skvelé im odovzdať vedomosti aj ohľadom tohto nástroja (ktorý bol mimo moju agendu).

Autentické reakcie chalanov hovoria za všetko:

Peter: Akadémia sa mi veľmi páčila, naučil som sa veľmi veľa nových vecí. Miňo to veľmi pekne vysvetľoval. Nette ma začalo baviť a chcel by som sa v ňom zdokonaľovať.
Patrik: Chcel by som sa Bluewebu aj Miňovi ešte raz veľmi pekne poďakovať za túto akadémiu, dala mi toho neskutočne veľa a som rád, že som si skúsil byť súčasťou tímu :-) Miňo mal za mňa vyborný výklad a aj ľudský prístup.
Lukáš: Bolo vidno na Miňovi, že to nerobil prvýkrát, stručne vysvetlil a hneď ukázal aj príklad. Na niektoré veci, ktoré ukázal, by som sám neprišiel ani po roku samoštúdia. Okrem nette nám ukázal, ako veci robíte vy vo vašej firme, ako je napríklad git, ukladanie súborov alebo pomenovanie funkcií, súborov, ako sa má kód písať a štýlovať a rôzne malé veci, ktoré sú dôležité.
Oliver: Akadémia bola fajn, veľa veciam som rozumel už z kódu, ale Miňo vždy k tomu niečo dodal, o čom som ani netušil, takže mnoho vecí bolo nových. Akadémia predčila moje očakávania, som spokojný a určite by som si to zopakoval.
Andrej: Akadémiu hodnotím ako super nápad, môžem povedať, že som sa na nej naučil viac ako z celého kurzu na L2C. K nette som si vybudoval vzťah, hlavne pri riešení príkladov, ktoré sme dostali na domácu úlohu. Vďaka vysvetľovaniu od Miňa som tomu celému chápal oveľa viac.

Ako hodnotíme prvú Blueweb akadémiu?

Akadémia mala zmysel a som spokojný s výsledkami. Chalani sa dozvedeli zaujímavé a dôležité informácie o tom, ako sa vyvíja e-shop a rovnako, ako to chodí s vývojom u nás vo firme. My už teraz vieme, že si spomedzi nich vyberieme nových kolegov. Rovnako môžem povedať, že v budúcnosti plánujeme znova urobiť rovnakú Akadémiu a pravdepodobne aj na iné témy ako backend vývoj. Chcel by som sa ešte raz chalanom poďakovať za príjemnú spoločnosť na Akadémii, za skvelú a pozitívnu spätnú väzbu a za ich aktivitu počas všetkých stretnutí. Vďaka.

Miňo je náš senior backend vývojár a v Blueweb-e pôsobí už od roku 2013. Okrem softvérového návrhu a programovania má na starosti aj technologický rozvoj firmy a mentoring ostatných…


Páčil sa vám článok?
Zdieľajte.

Zaujala vás naša práca
a máte záujem o kvalitný e-shop?

Začnime spolu
nový projekt

Napíšte nám
Blueweb

Navrhujeme, vyvíjame a
optimalizujeme e-shopy na mieru.