späť na články

Ako pomáha fulfillment riešiť problémy so skladovaním a logistikou

Ako pomáha fulfillment riešiť problémy so skladovaním a logistikou

Rýchle zhrnutie: Je pre Váš e-shop náročné zabezpečiť skladovanie a distribúciu tovaru zákazníkom? V takom prípade by ste sa mali zoznámiť s výhodami fulfillmentu a pozrieť sa na to, ako sme sa s ním popasovali my.


Zabezpečiť skladovanie a distribúciu tovaru zákazníkom nesie so sebou množstvo problémov. Najmä pre menšie firmy či e-shopy môže byť celý proces skladovania a logistiky finančne aj organizačne náročný.

Firmy často riešia privysoké náklady na skladovacie priestory. S prevádzkovaním skladu sú spojené réžijné náklady, ktorých výška závisí od typu skladovaného tovaru.

Obsluha skladu a vychystávanie tovaru sa môže pri väčšom objeme objednávok preniesť do zvýšených personálnych a mzdových nárokov.

Ak sa vám aj podarí celý proces skladovania podchytiť, často prichádzajú ďalšie problémy súvisiace s logistikou tovaru.

Ak vo vašej firme tieto procesy nefungujú hladko a nedarí sa vám ich automatizovať, možno stojí za zváženie prenechať túto úlohu tým, ktorí ju vedia vykonávať profesionálne (= outsourcovať špecializovanej spoločnosti) a vy môžete svoju energiu venovať činnostiam, ktoré budú posúvať vaše podnikanie ďalej.

Preto by sme sa s vami chceli podeliť o naše skúsenosti, ktoré sme získali pri jednej z našich posledných spoluprác na realizácii fulfillment systému.

Čo je to fulfillment?

Fulfillment predstavuje riešenie celej distribúcie tovaru pod jednou strechou. Spája procesy ako skladovanie, balenie tovaru a jeho prepravu k zákazníkovi.

V princípe ide o odovzdanie skladovania a celej logistiky do rúk špecializovanej spoločnosti.

Aké sú výhody fulfillment riešenia pre e-shopy?

Čo je automatizované, to funguje. Fulfillment Vám vie pomocť zautomatizovať procesy skladovania a distribúcie tovaru bez toho, aby ste museli vynakladať svoje úsilie.

To pre váš e-shop znamená:

Šetrenie práce a finančných prostriedkov

    Nemusíte mať vlastné skladovacie priestory. Tovar jednoducho skladujete v spoločnosti, ktorá poskytuje fulfillment. Týmto spôsobom šetríte prostriedky na nájom, energie, vybavenie a ďalšie režijné náklady. Tým, že nepotrebujete sklad šetríte tiež personálne náklady. Takisto vám odpadnú problémy s vychystávaním tovaru a s tým spojené náklady.

    Riešenie vrátenia tovaru sa prenesie do rúk fulfillment spoločnosti, čo pre vás môže znamenať značné odbremenenie, najmä ak predávate tovary náchylnejšie na vrátenia.

    Fulfillment e-shopár často nepotrebuje k práci žiadnu prevádzku, prakticky môže pracovať odkiaľkoľvek, keďže tovar skladuje v externej spoločnosti. Čo je výhodou (nie len) pre rozbiehajúce sa podnikanie.

    Dobre nastavená spolupráca s fulfillment spoločnosťou prácu šetrí a uľahčuje, keď obdržíte objednávku do vášho e-shopu, jednoducho o tom dáte informáciu fulfillment spoločnosti. A tí tovar zabalia, vychystajú a pripravia na zvoz.

    Nižšie prepravné náklady

              Následne táto spoločnosť (fulfillment) zabezpečí prepravu špedičnými firmami priamo ku klientovi. Tu určite mnoho z maloobchodných spoločností naráža na privysoké ceny prepráv, pretože sadzby za prepravu sa často určujú podľa objemu objednávky. Pri spolupráci s fulfillment partnerom však využívate výhodu objemu hromadnej prepravy a tak sú ceny nižšie.

              Rýchlejšie doručenie

                    Ak práve nepodnikáte vo väčšom meste alebo aspoň na mieste s výhodnou polohou, rozosielanie zásielok je pre vás určite náročnejšie. Preto je výhodou spolupracovať so spoločnosťou, ktorá má skladovanie vyriešené na strategickom mieste, čo zabezpečí rýchlejšie doručenie tovaru ku klientovi.

                    Zlepšenie služieb zákazníkom

                      Skvalitnením a zrýchlením odosielania objednávok zvýšite spokojnosť klientov. To sa môže časom premietnuť do zvýšenia opakovaných nákupov. Doba je rýchla a preto platí, že rýchlo a kvalitne vybavený klient = spokojný klient.

                      Procesy sa stanú automatické

                        Najlepšie je, že všetky procesy, ktoré takáto spolupráca prináša v súčasnosti, prebiehajú už plne automaticky. To znamená, že váš e-shop je možné prepojiť s fulfillment systémom, čo zabezpečí hladký chod prevádzky bez zdržaní.

                        V takomto prípade je možné zabezpečiť prenos objednávok z vášho e-shopu do fulfillment systému, aby tí následne vedeli pripraviť tovar na vyskladnenie.

                        Niektoré spoločnosti majú spravené tiež prepojenia na fakturačné systémy, v tom prípade je možné vystaviť faktúru k objednávke, priamo cez fulfillment riešenie (bez nutnosti osobitného nahadzovania).

                        Má fulfillment aj nevýhody?

                        Napriek všetkým výhodám, ktoré fulfillment prináša, môže mať mnoho firiem stále predsudky voči takýmto riešeniam. Tento strach najčastejšie vyplýva zo straty kontroly nad situáciou. Predsa len znížite svoju mieru prehľadu o tom, v akom stave je váš tovar, ako prebieha jeho balenie a proces vychystania.

                        Preto je vhodné mať dôveru voči spoločnosti, ktorej zveríte svoj tovar. Pri hľadaní fulfillment partnera odporúčame brať do úvahy hodnotenia a spokojnosť klientov.

                        Takisto sa oplatí vopred zistiť, do akej miery má vami vybraná fulfillment spoločnosť jednotlivé procesy softvérovo podchytené a automatizované, aby ste za pochodu nezistili, že vás samotná prevádzka obmedzuje, či dokonca spomaľuje.

                        Ako sme realizovali fulfillment systém pre firmu TALL

                        Spolupráca na takomto type riešenia sa naskytla aj nám. Pre firmu TALL, ktorá poskytuje svoje fulfillment služby, sme realizovali systém, ktorý je možné prepájať s klientskými e-shopmi.

                        Prinášame vám niekoľko príkladov funkčnosti riešenia, ktoré sme pre nich vytvorili:

                        • E-shop prepojený s fulfillment riešením automaticky odosiela objednávky do tohto systému.
                        • Následne môže e-shop objednávky rôznym spôsobom upravovať a meniť.
                        • Pomocou stavov vidia obe strany (správca e-shopu aj prevádzkovateľ fulfillmentu) v akej fáze spracovania sa objednávka nachádza. To znamená, že e-shop vie, čo sa deje s jeho objednávkami a pracovníci logistiky vedia o prípadných zmenách.
                        • Súčasťou systému je samozrejme evidencia príjmov, výdajov a paliet, ale aj napojenia na systémy prepravcov a fakturačný systém.
                        • Samozrejmosťou je aj komunikácia do e-shopu ohľadom sledovacích čísiel zásielok či automatizácia prepínania stavov objednávok.

                        Vlastnosti technického riešenia

                        Snažili sme sa e-shopárom ako aj správcom fulfillmentu zabezpečiť čo najväčší komfort používania systému a synchronizácií. Našim cieľom bolo, aby veľká časť práce prebiehala automaticky a čo najjednoduchšie. Preto sme zapracovali:

                        • obojsmerné API prepojenie
                        • integráciu na Woocommerce
                        • prepojenie s custom mobilnou aplikáciou pre terminály
                        • optimalizáciu pozícií v sklade
                        • prepojenie so Superfaktúrou
                        • prepojenie na 7 kuriérskych služieb s možnosťou odosielania a sledovania zásielky
                        • importy dobierok
                        • reporty

                        Sme radi, keď sa nám do rúk dostávajú nové zaujímavé spolupráce, ktoré nám pomáhajú rozšíriť si obzory vo svete e-commerce. V tomto prípade je našou najväčšou odmenou nie len spokojný klient, ale tiež množstvo spokojných e-shopov obslúžených týmto riešením.

                        Peťa je projektová manažérka. Okrem práce na projektoch sa zaujíma aj o dizajn a marketing.



                        Páčil sa vám článok?
                        Zdieľajte.

                        Podobné články

                        Zaujala vás naša práca
                        a máte záujem o kvalitný e-shop?

                        Začnime spolu
                        nový projekt

                        Napíšte nám
                        Blueweb

                        Navrhujeme, vyvíjame a
                        optimalizujeme e-shopy na mieru.