späť na články

Zistite silné stránky seba a kolegov s testom CliftonStrengths®

Zistite silné stránky seba a kolegov s testom CliftonStrengths®

Rýchle zhrnutie: Vediete firmu alebo spolupracujete s kolegami, za ktorých ste zodpovední? Poznáte ich silné a slabé stránky a viete ako s nimi pracovať? Viete aké sú vaše talenty a ako ich správne využívať? Test CliftonStrengths® ich odokryje.


Až 87% ľudí nepozná svoje talenty a silné stránky. Predstavte si, že viete aké sú vaše talenty, v čom ste dobrí, čo vám naopak nejde a ako to ďalej rozvíjať. Vaša výkonnosť ruka v ruke so spokojnosťou pôjde výrazne hore a prestanete byť frustrovaní z činností, ktoré vám prirodzene nejdú a stoja vás mnoho energie. Naivná predstava? Netreba k tomu veľa. Článok o teste CliftonStrengths® som sa rozhodol napísať preto, lebo je táto téma na slovenských internetoch málo pokrytá a chcem sa podeliť o naše skúsenosti.

Companies must understand that while employees' weaknesses never develop, their strengths develop infinitely.
- JIM CLIFTON, GALLUP CHAIRMAN AND CEO

Ku testom CliftonStrengths® som sa prvýkrát dostal na konferencii Tee Camp, ktorá bola zameraná na lepšie spoznanie seba a kolegov, firemnej kultúre a vplyve týchto faktorov na fungovanie firmy. Ako večný fanúšik týchto tém som nemohol pozvanie na konferenciu odmietnuť. Konferencia bola v čase, keď sme sa vo firme personálne takmer zdvojnásobili a prišlo mi to ako dobrý nápad otestovať si to na "starých" aj nových kolegoch. Tak sme to na chate v Jánošíkových Dierach na teambuildingu vyklikali a výsledky medzi sebou vyzdieľali a prediskutovali.

Čo sú testy CliftonStrengths®?

Jedná sa o online test, ktorý bol vytvorený v roku 1998 spoločnosťou Gallup na základe viac ako 50-ročného výskumu talentov, silných stránok a poradenstva v oblasti rozvoja pracovníkov a manažérov. Test absolvovalo viac ako 15 milíonov ľudí v 100+ krajinách. Iba približne 30% ľudí plne súhlasí s vetou "V svojej práci mám každý deň príležitosť robiť to najlepšie, čo viem". Tento test má pomôcť zvýšiť toto číslo, čo bolo aj potvrdené radou výskumov, ktoré spoločnosť vykonala na respondentoch testu.

Test pozostáva zo 177 párových otázok, pričom na každú z nich je potrebné odpovedať za 20 sekúnd. Otázky sú jednoduché a sú stavané na odhalenie vašich prirodzených vzorov myslenia, cítenia a správania sa. Jeho vyplnenie preto zaberie 30-60 minút.

Výsledky testov vám určia vaše poradie 34 hodnotených vlastností rozdelených do 4 hlavných kategórií:

  • STRATEGIC THINKING
  • RELATIONSHIP BUILDING
  • INFLUENCING
  • EXECUTING

Dá sa povedať, že už tieto kategórie vám určujú predispozície na niektoré pozície. Osoba, ktorá získa 4-5 dominantných vlastností z oblasti RELATIONSHIP BUILDING bude sa najväčšou pravdepodobnosťou veľmi užitočná na HR pozíciách.

Bližší popis jednotlivých kategorií a vlastností nájdete na tomto linku (EN).

Samotný test je spoplatnený, prístup k TOP 5 talentom stojí 19.99 USD, odkrytie poradia všetkých 34 vlastností stojí 49.99 USD.

Na rozdiel od iných druhov testov - napr. Wealth Dynamics alebo MBTI považujem tieto testy za adekvátne detailné - nakombinovať z 34 vlastností 2 totožné sady vlastností je štatisticky takmer nemožné, preto sa nestane, že vo svojom okolí nájdete 2 iné osoby s rovnakými vlastnosťami. Zároveň jednotlivé vlastnosti sú podľa mňa veľmi vhodne zvolené ako s ich vysvetleniami, tak ukážkami (ne)vhodného využívania talentov a ďaľšími sprievodnými materiálmi.

The goal is to manage weaknesses so the strengths can be freed to develop and become so powerful they make the weaknesses irrelevant.
- DONALD O. CLIFTON, PH.D. (1924-2003), FATHER OF STRENGTHS-BASED PSYCHOLOGY

    Naše skúsenosti

    Výsledky testu vo všeobecnosti vystihovali jednotlivcov, v niektorých prípadoch boli až mrazivo presné. Tí, čo sa poznáme niekoľko rokov sme to vedeli potvrdiť aj za ostatných. Najmä mladší kolegovia boli s výsledkami neistejší, čo je predpokladám preto, lebo doteraz venovali málo času sebapoznávaniu a nevedeli hodnoverne posúdiť, či ich výsledky vystihujú. U nových kolegov to nevieme ešte posúdiť - použijeme ich ako odrazový mostík a zistíme časom.

    Ukážkové výsledky testu

    Ako vyzerá výstup z testu? Štandardný test poskytne 5 najsilnejších talentov a k nim obšírne informácie ako s talentmi ďalej pracovať.

    mojich 5 najsilnejších stránok so stručným vysvetlením

    ... a takto vyzerá po odomknutí všetkých 34 vlastností:

    Mojich všetkých 34 vlastností
    U mňa prevládajú kategórie EXECUTING a RELATIONSHIP BUILDING. Vlastnosti z kategórií STRATEGIC THINKING a INFLUENCING musím dopĺňať od iných kolegov.

    Po dokončení testu získate mnoho personalizovaného obsahu s podrobným vysvetlením jednotlivých vlastností ako aj vzormi chovania(dobrými či zlými). Dokumenty som použil na samotnú validáciu testu - či sa s tým viem stotožniť a následne som si určil najväčšie priority, na ktorých chcem zapracovať. Z hľadiska stavby pracovného tímu som názoru, že nemá zmysel sa sústrediť na odstránenie slabých stránok, ale na vhodné doplnenie inými osobami a na prehlbovanie silných vlastností u jednotlivcov. Čo mi tiež pomohlo je zvedomiť si, že svoje silné stránky nie vždy používam správnym spôsobom. Na toto si dávam odvtedy pozor každý deň :)

    Podrobný popis jednej vlastnosti

    Popis vlastnosti Achiever
    Každá vlastnosť má aj odporúčania ako ju prehĺbiť a na čo si pri nej dať pozor.

    Záverom

    Test odporúčam každému, kto chce na sebe pracovať a rozvíjať sa - či z pozície zamestnanca alebo lídra tímu. Je výborný aj ako jeden zo vstupných testov na pracovnom pohovore. Ak si netrúfate na prácu s výsledkami sami, na konferencii prednášal aj prvý certifikovaný kouč na Slovensku Ivan Košalko, o ktorom sa viac dočítate v tomto článku a môžete využiť jeho koučovacie služby, prípadne oslovte Michala Martocha z Talentwork.cz, ktorého si pamätám ešte zo Svobody Naživo 2011.

    Kubo pred viac ako jedenásť rokmi spolu-zakladal Blueweb a v súčasnosti je aj jeho CEO. Profesne ex-vývojár s bohatými presahmi do SEO, UX a ostatných oblastí e-commerce. V…


    Páčil sa vám článok?
    Zdieľajte.

    Zaujala vás naša práca
    a máte záujem o kvalitný e-shop?

    Začnime spolu
    nový projekt

    Napíšte nám
    Blueweb

    Navrhujeme, vyvíjame a
    optimalizujeme e-shopy na mieru.