späť na články

Videorozhovor: Ako dlhodobo a úspešne budovať globálny e-shop?

Videorozhovor: Ako dlhodobo a úspešne budovať globálny e-shop?

Rýchle zhrnutie: Rozhovor s Jakubom Jarabicom a Petrom Velitsom z Isadore o vzájomnej 7-ročnej spolupráci pre Pricemania Academy.


Pozrite si video o jednej z našich dlhodobých spoluprác na tvorbe a rozvoji e-shopu Isadore Apparel. E-shopové riešenie je pre Isadore ako online firmu kľúčovým software - a okrem samotného predaja cez internet obsahuje na pozadí aj skladovú evidenciu, manažment vrátení a reklamácií, fakturačný systém, CRM, riadenie výroby, e-mail marketing či pokročilé štatistiky. Pozrite si aj detail projektu.

V rozhovore sa okrem iného dozviete aj:

  • aké boli začiatky Isadore
  • čo všetko zabezpečuje e-shop riešenie
  • ako je nastavený model spolupráce medzi agentúrou a klientom

Okrem tohto sa do rozhovoru nezmestili niektoré otázky & odpovede, ktoré si môžete prečítať nižšie.

Michal Král: Aké služby okrem samotného vývoja klientom poskytujete a aké to má výhody?

Jakub Jarabica: Vieme pokryť a bežne tak aj s klientmi pracujeme, že zastrešujeme všetko okrem výkonnostného marketingu, teda nerobíme PPC, FB reklamu či off-page SEO. Po spustení e-shopu pracujeme s webovou analytikou a sledujeme ako mikro-, tak makrokonverzie a navrhujeme hypotézy na A/B testovanie, vďaka čomu postupne dvíhame rôzne metriky, predovšetkým konverzný pomer. Tieto vedomosti využívame už aj pri samotnom návrhu e-shopu a nie sme len vývojárska firma, ale dodávame obchodne výkonné riešenia. Nie je fajn, ak vám navrhuje e-shop niekto, kto napríklad nemá vedomosti o SEO - následne totiž vytvorí prácu SEO konzultantovi a aj sebe na opravu.

Výhodu má tento široký záber služieb predovšetkým v tom, že klient nepotrebuje iné firmy či freelancerov na zabezpečenie dlhodobého rozvoja e-shopu. Typicky, ak vám robí webovú analytiku alebo UX/CRO niekto externe, znamená to zvýšené finančné a časové náklady na realizáciu.

Michal Král: Čo považuješ za kľúčové, aby bol e-commerce projekt úspešný (na strane agentúry aj klienta)?

Jakub Jarabica: Celkovo by zo spolupráce s agentúrou klient nemal mať pocit, že pracuje s firmou, ktorá ich "brzdí". To znamená mať adekvátne nastavenú spoluprácu čo sa týka objemov prác - pri väčších mesačných objemoch mať jednoznačne dohodnutý paušál s vopred vyhradenými kapacitami, mať kvalitných interných ľudí počnúc projektovým manažmentom cez špecialistov až po testerov, vhodne nastavené vnútrofiremné procesy a tiež know-how, nech toto všetko funguje efektívne.

Michal Král: Ako správne nastaviť vzťahy, zodpovednosti a komunikáciu s klientom, aby spolupráca fungovala dlhodobo ku obojstrannej spokojnosti?

Jakub Jarabica: Ideálny stav je, že na oboch stranách sú rovnako "naladení" ľudia a potom to je jednoduché :) Každopádne vždy treba mať čo najpresnejšie zadanie pri tvorbe nového projektu a pri následnej dlhodobej spolupráci SLA zmluvu s presne určenými zodpovednosťami, nech sa eliminuje priestor na nejednoznačnosti. Zároveň raz ročne si získavame celkovú spokojnosť klienta prostredníctvom dotazníka a priebežne na úrovni úlohy klient má možnosť každý jeden náš úkon hodnotiť. Samozrejme sledujeme všetky nie-pozitívne hodnotenia a riešime ich na pravidelnej báze. Aktuálna spokojnosť je 99.983% z celkového počtu 2345 hodnotení úloh a za rok 2019 sme mali Net Promoter Score 9,1. Toto treba dať do pomeru k tomu, čo zo spolupráce dostávame my a takto sa podľa mňa nastavuje dlhodobý win-win pre obe strany.

Kubo pred viac ako jedenásť rokmi spolu-zakladal Blueweb a v súčasnosti je aj jeho CEO. Profesne ex-vývojár s bohatými presahmi do SEO, UX a ostatných oblastí e-commerce. V…


Páčil sa vám článok?
Zdieľajte.

Zaujala vás naša práca
a máte záujem o kvalitný e-shop?

Začnime spolu
nový projekt

Napíšte nám
Blueweb

Navrhujeme, vyvíjame a
optimalizujeme e-shopy na mieru.