späť na články

Ako sme v Bluewebe zvládli rok 2021?

Ako sme v Bluewebe zvládli rok 2021?

Rýchle zhrnutie: Rok 2021 ubehol rýchlejšie ako by sme si na jeho začiatku vedeli predstaviť. Zhrniem niekoľko fragmentov z toho, ako sa nám počas neho darilo, čo sme vytvorili a v neposlednom rade aj to, kam sme sa ako firma posunuli.


Po turbulentnom období v roku 2020 sa rok 2021 najmä u nás vyvíjal oveľa stabilnejšie. V podstate sme od jeho začiatku vedeli, čo nás čaká. Samozrejme to bolo veľa práce, pretože trend presunu obchodu z offline do online sveta stále pokračoval. Podarilo sa nám získať nových klientov, s ktorými plánujeme dlhodobú spoluprácu. Rovnako sme rozvíjali aj projekty našich dlhodobých klientov a aj vďaka tomu sa nám podarilo udržať dvojciferné tempo rastu tržieb YoY na úrovni takmer 50 %.

Rastieme personálne aj priestorovo

Keďže požiadaviek na nás bolo počas roka neúrekom, chceli sme ich v čo najväčšom počte napĺňať. V jeho priebehu sme medzi seba prijali 14 nových kolegov, ktorí sa s nami spolupodieľali na výrobe, rozvoji a riadení úloh a projektov. Obsadili sme pozície backend vývojárov, frontend vývojárov, UX dizajnérku, office manažérku, ale tiež projektových manažérov. Naše hľadanie vhodných kandidátov však nekončí a aj v tomto roku radi privítame nových, talentovaných ľudí, ktorí majú záujem o prácu na zmysluplných projektoch.

Je pravdou, že väčšinu roka sme strávili v home-office režime, ale tento stav zrejme nebude trvať donekonečna. S novými kolegami sme teda museli celkom agilne vyriešiť aj otázku priestoru, kam sa vieme všetci usadiť a pracovať. Aj kvôli týmto okolnostiam sme opäť rozšírili naše firemné priestory tak, aby sa nám, keď to situácia dovolí, dobre pracovalo. Každý tak má medzi nami svoje plnohodnotné miesto. Je však pravdou a možno aj paradoxom, že táto situácia nám dovolila začať aj naše prvé full-remote spolupráce, na ktoré sme sa už dlhšiu dobu chystali. Kolegov tak už máme aj mimo Žiliny, po celom Slovensku.

Firemné procesy

Vzhľadom na náš personálny rast nastala potreba na jemné refaktorovanie fungovania firmy a interných procesov. Každý tím má po novom svojho tímlídra, ktorý je zodpovedný za smerovanie svojho tímu. Či sa jedná o vedomosti, technickú podporu, zdieľanie nadobudnutého know-how – tímlíder je zodpovednou osobou za celý tím, ktorá využíva svoje vedomosti a skúsenosti na plynulý chod práce a rozvoj svojho tímu.

Po stretnutí s chalanmi z Cocumy, (inak kde pôsobí aj náš bývalý spolumajiteľ), sme začlenili 1:1 porady a zároveň sme vytvorili aj tzv. Užší kruh. V podstate sa jedná o formu heterarchického riadenia, kedy každý člen užšieho kruhu má rovnakú váhu hlasu, tým pádom vieme o veciach spoločne diskutovať, riešiť ich a aj rozhodovať. Tento systém sa nám zatiaľ veľmi osvedčil a budeme v ňom určite pokračovať aj naďalej.

Interné vzdelávanie a progres

Za veľký úspech nášho firemného vzdelávania v minulom roku považujem „Nette Akadémiu”. Celú ju pripravil náš kolega Miňo a previedol ňou, okrem iného aj 4 úspešných absolventov, ktorí s nami doteraz spolupracujú. Sme veľmi radi, že sa nám tento koncept osvedčil a verím, že ho ešte zopakujeme, pretože v tom vidíme potenciál, ako vieme proaktívne získať nových kolegov do tímu.

Mimo iné sa nám podarilo rozšíriť našu internú knižnicu vedomostí a know-how v Notion-e o nové poznatky. Celý rok sme samozrejme pracovali na optimalizácii a technickom napredovaní e-shopov našich klientov, ktoré je taktiež súčasťou nášho vzdelávania.

Klientské projekty a konferencie

V roku 2021 sa nám podarilo získať 2 úplne nové projekty, k tomu sme redizajnovali a zoptimalizovali ďalšie 3, ktoré veľmi úspešne plávajú v e-commerce vodách. Mimo tieto už spomenuté sme sa opäť venovali práci a rozvoju e-shopov našich dlhoročných klientov. Uvedomujeme si, že vždy sa dá urobiť aj viac, lepšie, rýchlejšie, ale aj napriek niektorým nedostatkom, ktoré sa počas roka vyskytli, som s našou prácou, pri možnostiach a personálnom obsadení spokojný.

Po ročnej prestávke sa nám opäť podarilo byť súčasťou najväčšej e-commerce konferencie na Slovensku – UPTERDAM, kde pôsobíme aj ako odborný garant. Po dlhom čase sme si konečne mohli pripomenúť, stretnúť sa a vymeniť si skúsenosti s kolegami z „fachu”. Bol to jeden z najsvetlejších momentov minulého roka, najmä kvôli osobným stretnutiam, ktoré majú vždy pridanú hodnotu.

Teambuilding

Dobre, aby som neklamal. Ešte je tu minimálne jeden svetlý, aj keď mimopracovný moment, ktorým je náš júlový firemný teambuilding vo Vysokých Tatrách, ktorý sme museli (rovnako, ako väčšina) prekladať na viackrát. Chvíľami sme si aj hovorili, že to možno opäť presunieme, čo sa našťastie nepodarilo a takmer tri dni strávené pohromade nám pomohli. Pomohli lepšie sa spoznať, dobiť baterky, podebatovať o víziách firmy a samozrejme si aj dobre oddýchnuť.

Blueweb rok '21 v číslach

  • +46% zvýšenie tržieb YoY
  • 14 nových kolegov
  • 5 spustených projektov
  • >3400 pripravených a vypitých šálok kávy

Záver

Ako som už spomínal, rok 2021 bol dynamický a prejavilo sa to aj v množstve práce, ktorú sme pre našich klientov urobili. Ak mám hovoriť iba za nás, tak COVID obdobie sa stále prejavuje väčším záujmom o našu prácu, a teda sa na jej nedostatok sťažovať nemôžeme. Je to stále doba nových výziev a príležitostí, kedy chceme byť našim klientom rovnocenným partnerom a podporovať ich rast. Súčasne verím, že sa nám to darilo a darí napĺňať a aj tu chcem poďakovať našim klientom a samozrejme aj celému Blueweb tímu, bez ktorého by to celé nefungovalo. V tom, čo sa nám minulý rok podarilo, chceme pokračovať, to čo vyšlo menej, chceme samozrejme zlepšovať. Takisto verím, že sa nám v maximálnej možnej miere podarí využiť potenciál ľudí v Bluewebe, a tým sa posunúť opäť o kus vpred. Myslím, že sme na rok 2022 a jeho výzvy pripravení. 

Je to stále doba nových výziev a príležitostí, kedy chceme byť našim klientom rovnocenným partnerom a podporovať ich rast. Súčasne verím, že sa nám to darilo a darí napĺňať a aj tu chcem poďakovať našim klientom a samozrejme aj celému Blueweb tímu, bez ktorého by to celé nefungovalo.

Kubo pred viac ako jedenásť rokmi spolu-zakladal Blueweb a v súčasnosti je aj jeho CEO. Profesne ex-vývojár s bohatými presahmi do SEO, UX a ostatných oblastí e-commerce. V…


Páčil sa vám článok?
Zdieľajte.

Zaujala vás naša práca
a máte záujem o kvalitný e-shop?

Začnime spolu
nový projekt

Napíšte nám
Blueweb

Navrhujeme, vyvíjame a
optimalizujeme e-shopy na mieru.